Področni zbor ZUTS - Kranjska Gora

Področni zbor ZUTS - Kranjska Gora (PZ) je sekcija Alpskega smučarskega kluba Kranjska Gora, ki skrbi za organizacijo kadrovskih tečajev, licenčnih seminarjev ter izobraževanj na področju smučarije.

Kako postati učitelj smučanja?

Shema usposabljanja ZUTS-UČITELJ SMUČANJA (2)

Učitelj smučanja lahko postane vsak, ki zadostuje naslednjima pogojema:

  • dopolnjenih najmanj 18 let (veljajo posebni pogoji)
  • dokončana najmanj 3-letna poklicna šola

Če izpolnjuješ ta pogoja, se lahko že danes prijaviš na enega od razpisanih kadrovskih tečajev - UČITELJ SMUČANJA, in po opravljenih vseh obveznostih pridobiš strokovno usposobljenost 1. stopnje, katera ti omogoči poučevanje. Več o poteku tečaja in pogojih vpisa si lahko prebereš tukaj.

Če pa še nisi dopolnil/a 18 let oziroma še nisi zaključil/a srednješolskega izobraževanja, pa se lahko prijaviš na kadrovski tečaj - UČITELJ PRIPRAVNIK. Več o tem si lahko prebereš tukaj (Stran v pripravi).

ZUTS Slovenije oziroma natančneje Področni zbori ZUTS vsako leto razpišejo številne kadrovske tečaje, ki se izvajajo tako na slovenskih kot tudi tujih smučiščih. Tečaje, ki jih organizira PZ ZUTS Kranjska Gora, najdeš na koledarju.

Shema usposabljanja ZUTS

Kot Osnovna organizacija ZUTS Slovenije, vsa usposabljanja izvajamo skladno s shemo usposabljanj ZUTS Slovenije. Spodaj si lahko pogledate poenostavljeno shemo.

Shema usposabljanja ZUTS-Pregled usposabljanj (1)

Kdaj lahko začnem poučevati na snegu?

Če želiš poučevati, moraš imeti:

  • Pridobljeno strokovno usposobljenost
  • Potrjeno licenco za tkočo sezono
  • Urejeno članstvo v Osnovni organizaciji ZUTS - Predlagamo ASK Kranjska Gora (prijavnica)
  • Urejeno članstvo v Smučarski Zvezi Slovenije (info)

Kakšen je postopek

Če si član ASK Kranjska Gora in že imaš pridobljeno strokovno usposobljenost:

Če si član druge OO ZUTS, potem moraš članarino ter Modro Kartico urejati na matični OO ZUTS. Predsezonski licenčni seminar pa lahko opravljaš tudi pri nas.

Če pa še nimaš pridobljene strokovne usposobljenosti, se lahko prijaviš na enega naših kadrovskih tečajev.

Članstvo SZS

Več o tem si lahko preberete na spletni strani SZS.

Katere licence imam na voljo?

Kje lahko učim s pridobljeno licenco

Ko enkrat pridobiš strokovni naziv ter urediš licenčno nalepko, lahko pričneš poučevati na snegu. Z nalepoko ZUTS lahko poučuješ zgolj na slovenskih smučiščih, ostale licence pa priznavajo tudi drugot po svetu. Katero licenco potrebuješ pa je odvisno od tega kje želiš učiti. Pogoji se razlikujejo od smučišča do smučišča. Nekje namreč zahtevajo licenco CTT drugot pa zadostuje že licenca ISIA oziroma IVSI.

Dobro izhodišče za iskanje dela v tujini je spletni portal Snow Recruiter, ki te v nekaj korakih poveže s smučarskimi šolami iz celega sveta.

Pogosta vprašanja

Imate dodatna vprašanja?

Please enter your name.
Please enter a message.