Učitelji smučanja

Na tej spletni strani si lahko preberete nekaj splošnih informacij o Slovenski šoli smučanja in o priložnostih, ki poučevanje smučanja ponuja.

Kako postati učitelj smučanja

Učitelj smučanja lahko postane vsak, ki zadostuje naslednjima pogojema:

 • V času izobraževanja bo dopolnil najmanj 18 let (v sezoni 2018/2019 so to letnik 2001 in starejši)
 • Ima urejeno članstvo SZS

Če izpolnjuješ te dva pogoja, se lahko prijaviš na kadrovski tečaj, ki ti omogoča pridobitev naziva Strokovnega delavca v športu prve stopnje - ALPSKO SMUČANJE. ZUTS Slovenije oziroma natančneje Področni zbori ZUTS vsako leto razpišejo številne kadrovske tečaje, ki se izvajajo tako na slovenskih kot tudi tujih smučiščih. PZ ZUTS Kranjska Gora ima razpisane naslednje tečaje:

Članstvo SZS (Modra kartica)

Modra kartica je članska izkaznica Smučarske Zveze Slovenije (SZS). Poleg osnovne modre kartice imate možnost preko SZS skleniti tudi določena nezgodna zavarovanja. Cena modre kartice je torej odvisna od paketa ki ga izberete. Več o tem si lahko preberete na spletni strani modre kartice.

Kdaj lahko začnem poučevati na snegu

Predpogoj za poučevanje smučanja je pridobljena strokovna usposobljenost. Poleg tega pa moraš za poučevanje v tekoči sezoni še potrditi licenco.

Najprej potrebuješ urediti vsa članstva pri svojem matičnem klubu t.i. Osnovni organizaciji (članstvo v Alpskem smučarskem klubu Kranjska Gora).

Nato moraš potrditi licenco za poučevanje smučanja pridobiš na podlagi opravljenega predsezonskega licenčnega seminarja, ki je pogoj za nakup licenčne nalepke, s katero nato izkazuješ svojo strokovnost. Vrsta predsezonskega licenčnega seminarja je odvisna od vrste licence, ki jo želiš imeti.

Če imaš pridobljen naziv strokovnega delavca v športu prve stopnje - ALPSKO SMUČANJE, imaš na voljo dve vrsti nalepk:

 • nalepko ZUTS (15 €)
 • nalepko IVSI (17 €)

Pogoj za nakup nalepke je uspešno opravljen predsezonski licenčni seminar. Seminar se praviloma izvaja na začetku smučarske sezone in traja 1 smučarski dan. Z uspešno zaključenim seminarjem potrdiš svojo strokovnost za koledarsko leto (torej od 1.1. do 31.12.). Po zaključenem seminarju moraš pri svojem matičnem klubu (tistemu, katerega član si) naročiti licenčno nalepko, ki jo nato nalepiš na modro kartico.

Če imaš pridobljen naziv strokovnega delavca v športu druge stopnje - ALPSKO SMUČANJE, pa imaš možnost pridobiti še:

 • nalepko ISIA (28 €)

Korakov za pridobitev te licence je več:

 • Oddana VLOGA ZA PODELITEV ISIA LICENCE (Vlogo izpolni in posreduje na ZUTS tvoj matični klub)
 • ZUTS preveri ali imaš opravljene vse pogoje za podelitev ISIA licence
 • Nakup licenčne nalepke pri matičnem klubu

Pogoji

Pogoji, ki jih mora kandidat izpolnjevati za pridobitev licence ISIA so:

 • Udeležba na vsaj dveh dogodkih, ki štejeta za pridobitev ISIA licence (predsezonski ISIA seminar, državno tekmovanje kadrov ZUTS ter posezonski ISIA seminar)
 • Pridobljen naziv pridobljen naziv strokovnega delavca v športu druge stopnje - ALPSKO SMUČANJE

Če imaš pridobljen strokovni naziv SMUČARSKI VODNIK, pa imaš možnost pridobiti še:

 • nalepko ISIA + MOU (80 €)

Več o tem si lahko preberete na spletni strani ZUTS.

S poučevanjem na snegu lahko pričneš takoj, ko prejmeš diplomo o pridobljenem strokovnem nazivu in si urediš licenco za tekočo smučarsko sezono.

Kje lahko učim s pridobljeno licenco

Ko enkrat opraviš vse obveznosti za pridobitev strokovnega naziva ter urediš licenčno nalepko, lahko pričneš poučevati na snegu. Z nalepoko ZUTS lahko poučuješ zgolj na slovenskih smučiščih, ostale licence pa priznavajo tudi drugot po svetu. Katero licenco potrebuješ pa je odvisno od tega kje želiš učiti. Pogoji se razlikujejo od smučišča do smučišča. Nekje namreč zahtevajo licenco MOU drugot pa zadostuje že licenca ISIA oziroma IVSI.

Dobro izhodišče za iskanje dela v tujini je spletni portal Snow Recruiter, ki te v nekaj korakih poveže s smučarskimi šolami iz celega sveta.

SR logo big

Pogosta vprašanja

Imate dodatna vprašanja?

Please enter your name.
Please enter a message.